Wątek: Efekt karty Magical Hats.  (Przeczytany 1341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Shuzo

Efekt karty Magical Hats.
« 24 Marzec, 2016, 12:34:10 »
0
Witajcie forumowicze. Mam problem otóż kupiłem ostatnio nowego decka i jest w nim karta Magical Hats a ja nie jestem mistrzem angielskiego i nie rozumiem dokładnie jej efektu. Z góry dzięki za pomoc.
PS Szukałem na Wiki ale nie ma o niej artykułu, a tlumacz Google jak zawsze cos miesza :p No i byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył efekt tej karty. 

Pozdr. Shuzo
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec, 2016, 12:51:18 jona »

MateMatyk

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #1 24 Marzec, 2016, 12:41:02 »
+1
Magical Hats

W trakcie Fazy Bitwy (Battle Phase) twojego przeciwnika: wybierz ze swojej talii 2 karty czarów i/lub pułapek i jednego potwora którego kontrolujesz: przyzwij je specjalnie (special summon) jako potwory normalne (normal monsters, bez efektu) (0 Ataku i 0 Obrony) w pozycji obrony obrazkiem do dołu (Defense position, face-down), zakryj (set) wybranego potwora jeśli jest obrazkiem do góry (face-up), i pomieszaj je na polu bitwy. Dwie wybrane karty z talii są zniszczone na koniec Fazy Bitwy (Battle Phase) i nie mogą pozostać na polu poza Fazą Bitwy (Battle Phase).

Shuzo

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #2 24 Marzec, 2016, 12:46:18 »
0
Bardzo dziękuje za pomoc :)

xSlayerEvolution

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #3 27 Maj, 2021, 10:51:52 »
0
Siema, dostałem deck od chrześniaczki i każe mi się nauczyć w to grać :) Oglądałem kiedyś animie było spoko. Wracam do tego wątku, bo tłumaczenie spoko wytłumaczone ale jak to działa w praktyce? Bo nie do końca czaje.
Załóżmy mam 4 karty potworów na polu (limit jest 5 z tego co pamiętam) i...
1. aktywuje kapelusze w momencie jak ziomek zaatakuje mi konkretną kartę i chowam ją ze "spelami"? Przeciwnik wybiera wtedy jedna, trafi potwora to lipa (i wszystkie 3 karty lecą na cmentarz), trafi spela to fajnie (mój potwór wraca na poprzednią pozycję a 2 pozostaly jeden spell leci na cmentarz). - opcja najbardziej logiczna (rozumiem, że te spele nawet na cmentarzu robią za potworki 0/0)
2. ziomek chce zaatakować ale zanim zadeklaruje jakiś cel ja chowam jedną kartę + te dwa spele. czyli mam na polu trzy karty odkryte i trzy zakryte w pozycji obrony. I ziomek może zaatakować normalnie inny cel niż pod kapeluszami? (przekracza to limit kart na polu gry z mojej strony)
3. inna prawdziwa opcja..
co jesli ziomek ma więcej atakujących potworów a kapelusze trwają do końca jego rundy?

Jeśli ktoś to w ogóle przeczyta to dzięki za ewentualna odpowiedź, pozdrawiam.

Yano

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #4 27 Maj, 2021, 11:28:35 »
+2
Jeśli masz 4 pola zajęte potworami to nie możesz aktywować kapeluszy, ponieważ brakuje Ci jednego wolnego miejsca na potwory. Jeśli ma więcej potworów i nadal są kapelusze na polu to dalej może atakować pozostałymi potworami. Poza tym na karcie masz napisane, że kapelusze trwają do końca battle phase, więc naturalnie rzecz ujmując te spelle/trapy które setnąłeś po prostu spadną na cmentarz.
Jeśli ustrzeli ci potwora to zasetowane karty z kapeluszy zostają do końca battle phase o ile przeciwnik ich nie zniszczy.

Hacker

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #5 27 Maj, 2021, 13:01:32 »
+1
To co napisał Yano jak najbardziej się zgadza. Ja tylko "troszeczkę" rozwinę :P

Magical Hats:
During your opponent's Battle Phase: Choose 2 Spell/Trap Cards from your Deck and 1 monster in your Main Monster Zone. Special Summon them as Normal Monsters (ATK 0/DEF 0) in face-down Defense Position, Set the chosen monster if it is face-up, and shuffle them on the field. The 2 cards chosen from your Deck are destroyed at the end of the Battle Phase, and cannot remain on the field except during this Battle Phase.


I tak:
Kapelusze nie mogą zostać odpalone jeżeli nie mają wystarczającej ilości Wolnych miejsc na polu.

1a. Owszem, możesz tak tej karty użyć. Nie zmienia jednak to faktu że karta ta tak naprawdę może zostać aktywowana ogólnie w BP przeciwnika, co oznacza że nie musiał on atakować byś mógł użyć tej karty.
1b. Karty typu Spell/Trap, które są przywołane z kapeluszy niszczą się gdy:
- kończy się BP i te karty nadal znajdują się na polu, efektu karty Magical Hats je niszczy
- prze walkę.
- przez efekt jakiejś karty np. Innej Spell/Trap karty.

poza zniszczeniem mogą z nimi stać się inne czynności, takie jak: wtasowanie, wyrzucenie poza grę, cofnięcie na rękę
 
2. odchodząc już od limitu kart na stole jeżeli masz powiedzmy 2 potwory oraz 3 karty z kapelusza to przeciwnik ma możliwość atakowania także innych kart, nie tylko 1 z tych 3 konkretnych. W wypadku deklaracji ataków i odpalenia tej pułapki, zmienia się ilości potworów na stolę, co skutkuje replay'em (powtórką ataku) która pozwala przeciwnikowi wybrać nowy cel ataku.
3. Walka/i odbywają się normalnie. Więcej stworów przeciwnika które mogą zniszczyć wszystkie karty z kapelusza kończy się po prostu tym że będzie mógł zaatakować ciebie bezpośrednio i tyle.

Karty w animacji zazwyczaj miały wyglądać na lepsze niż były co kończy się pomyłkami lub nie zrozumieniem zasad ich działania.

W razie jakiś dodatkowych pytań pisz śmiało na Forum. Zawsze znajdzie się jakaś dusza która pomoże ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2021, 16:09:24 Hacker »

xSlayerEvolution

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #6 27 Maj, 2021, 13:50:40 »
0
Yano dzięki za odpowiedź.
Hacker dzięki! Zrozumiałeś w jakiej zerowej fazie zrozumienia tej karty byłem :D teraz jest dla mnie wszystko jasne i zrozumiałe!
Zagmatwane te opisy czasami, robię sobie zeszyt z notatkami abym nie przymulał w czasie gry i w 6h ze zrozumieniem przetłumaczyłem 16 kart :D Z taką pomocą do końca tygodnia będę OP swojej talii XD Jeszcze raz dzięki!
« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2021, 13:55:51 xSlayerEvolution »

Hacker

Odp: Efekt karty Magical Hats.
« #7 27 Maj, 2021, 14:03:55 »
0
To cieszę się że mogłem pomóc ;D. W razie pytań pisz śmiało czy to w tematach na forum czy Priv ;) . A co do opisów kart to stety-niestety Yugi jest z tego znany :P. Co do przymulania to spokojnie jest to normalne i z czasem rozgrywka będzie szybsza :D

Link sponsorowany
 

Podobne tematy Yu-Gi-Oh!

  Temat / Zaczęty przez Ostatnio
Ostatnio 28 Luty, 2014, 16:09:57
Izorist
Ostatnio 23 Wrzesień, 2017, 23:52:55
Nimrod
Ostatnio 03 Marzec, 2020, 17:20:13
Yano
Ostatnio 05 Sierpień, 2020, 20:28:42
settokaiba
Ostatnio 17 Luty, 2021, 09:01:24
jona