Wątek: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon  (Przeczytany 575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« dnia: 11 Kwiecień, 2017, 20:59:25 »
0
Gracz A posiada na polu Baobaboon. Gracz B posiada Zoodiac Drident lub jakiekogolwiek innego Zoodiac XYZ z podpiętym Zoodiac Whiptail. Jest Battle Phase gracza B.

Gracz B atakuje Zoodiac Drident Baobaboona gracza A. W "After Damage Calculation" Baobaboon jest banishowany.

Czy gracz A może odpalić efekt Baobaboon aktywowany przy zniszczeniu go? Wydaje mi się, że tak, gdyż w "After Damage Calculation" stwory są już traktowane jako zniszczone w walce.

Kanashimi Tomo

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 21:01:53 »
0
Sangan (bądź inny stuff) vs D.D. Warrior Lady, polecam

Czytaj : nie, nie odpali się.
“Play interests me very much," said Hermann: "but I am not in the position to sacrifice the necessary in the hope of winning the superfluous.” - Alexander Pushkin

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 21:02:03 »
0
Moim zdaniem nie, ponieważ jednak zostaje zbanishowany, a nie zniszczony, chociaż może zbytnio sugeruję się tu Devpro - po prostu normalnie Baobaboon by już był traktowany w tej fazie jako zniszczony, ale efekt Whiptaila jakby "nadpisuje" to co się dzieje i zamiast tego go banishuje.
"Potem rzekł do mnie: Ten, co tak poryka,
Sam już się zdradził: oglądasz Nimroda,
Co pychą jedność zatracił języka."

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 21:26:20 »
0
Sangan (bądź inny stuff) vs D.D. Warrior Lady, polecam

Czytaj : nie, nie odpali się.

Sangan odpala się przy zrzucie na grave, więc oczywistym jest że skoro zostanie zbanishowany nie odpali efektu. Baobaboon musi być tylko zniszczony. To trochę inna sytuacja.

Kanashimi Tomo

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 21:29:57 »
0
Bardziej chodziło mi o kwestię "Battle Phase'u", ale spoko. Momento... Guiding Ariadne rulings? ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień, 2017, 21:31:36 wysłana przez Kanashimi Tomo »
“Play interests me very much," said Hermann: "but I am not in the position to sacrifice the necessary in the hope of winning the superfluous.” - Alexander Pushkin

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 21:42:59 »
0
Bardziej chodziło mi o kwestię "Battle Phase'u", ale spoko. Momento... Guiding Ariadne rulings? ;D

Guiding Ariadne to rzeczywiście bardzo dobry przykład innej karty z tego typu efektem, ale na wiki rullingów nie ma, a google nic mi konkretnego nie znalazło, więc bym Cię o źródła poprosił :)

Izorist

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 22:09:59 »
+1
Spieszę z pomocą :D

Baobaboon jak najbardziej aktywuje się po tym jak został zniszczony w walce z Xyz typu Beast-Warrior z podpiętym Zoodiac Whiptail. Dzieje się tak, ponieważ w "After Damage Calculation" stwory są już traktowane jako zniszczone w walce (która swój punkt kulminacyjny osiągnęła w "Damage Calculation").

Guiding Ariadne też aktywowała by tutaj swój efekt. Ważne jest, żeby taki potwór został zniszczony w walce.

http://yugioh.pl/zasady-i-rulingi/battle-phase-ktorego-nie-znamy/

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwiecień, 2017, 22:39:50 »
0
Korzystałem nawet z tego artykuły przy sprawdzaniu, ale wolałem się upewnić. Czyli jednak miałem rację. Bardzo dziękuję! :D

Kanashimi Tomo

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj, 2017, 19:06:55 »
+3
Pozwalam sobie odkopać temat : Na Adjudication Conflagration poruszono temat. Okazuje się jednak, że Whiptail wygrywa w starciu z Baobaboonem. Dowody?


Pierwszy wspomniany przez Jackson Casanovę :
Spoiler

A to bezpośrednie screeny z grupy (wybrane ciekawsze) :
Spoiler


Tutaj jednak wrzucam pewną sprzeczność, bo Konami Blog zamieścił to w momencie legalizacji Baobaboona do TCG :
Spoiler
Pytaniem moim jest - jak będzie rulowany Baobaboon na MPkach przy takich okolicznościach?
“Play interests me very much," said Hermann: "but I am not in the position to sacrifice the necessary in the hope of winning the superfluous.” - Alexander Pushkin

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj, 2017, 19:20:56 »
0
Dobra, Tomo karta, ktora wrocila na reke, do decku albo zostala tributowana, nie jest traktowana jako zniszczo a o przejściu na banish nie ma w zadnej z opcji.

I tutaj jest kwestia, after damage calculation, gdzie potwor jest na polu, ale jest juz traktowany jako zniszczony :)
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2017, 19:22:27 wysłana przez brzezik »

Izorist

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj, 2017, 19:22:47 »
+1
Potwierdzam to co Tomo wrzucił. Okazuje się (po ponownym przeczytaniu Rulebooka), że monstery "marked for destruction", mają szansę "wymigać" się od bycia zniszczonymi w walce, jeśli nie zostaną usunięte z pola przez mechanikę a wskutek innego efektu. (Na swój sposób absurdalne, cóż.)

Kontrargument w postaci wpisu z blogu Konami nie jest niestety wystarczający - to przede wszystkim raport z turnieju i zarówno grający jak i osoba, która raport pisała byli przekonani, że tak ta interakcja wygląda.

Na MP będę rulował tak jak pisali o tym Nate i Jackson - jeśli "Zoodiac Whiptail" (a tak naprawdę to Xyz) usunie Baobaboona po tym jak "wygrał" walkę to Baobaboon się nie aktywuje, ponieważ nie został zniszczony w walce.

PS Ruling ma też zastosowanie do Metalfoes Counter.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2017, 19:31:16 wysłana przez Izorist »

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj, 2017, 21:33:23 »
0
Rulebook jest niestety pisany bardzo skrótowo i fakt, że jest najważniejszym źródłem zasad nie podoba mi się do końca, no ale tak już jest. Trzeba przyznać że biorąc pod uwagę tę definicję "destroy", Baobaboon nie zostanie zniszczony.

Wciąż, argument z YCS Prague i rullingami sędziowskimi tam jest bardzo mocny (przynajmniej moim zdaniem). Kwestia zapewne pozostanie sporna, pozostaje nam cieszyć się że mamy sędziego, który interesuje się tematem i informuje 3 tygodnie wcześniej. :)

Izorist

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj, 2017, 21:41:25 »
0
Dodam od siebie, że podczas YCS Prague ta sytuacja była rulowana w zależności od sędziego, który dostał call. Nie było odgórnego rulingu (a takich mamy dość sporo), więc żaden z Head Judge'ów się nad tym prawdopodobnie nawet nie zastanawiał :)

Kanashimi Tomo

Odp: Zoodiac Whiptail vs Baobaboon
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj, 2017, 21:46:14 »
0
Wtrącę odnośnie rulingów na poszczególnych eventach : przypominam, że były swego czasu cyrki z Kozmo Strawmanem i jakoś nie przyjęło się to jako "ostateczny werdykt". Zdarzają się różne sytuacje, gafy, faile, kwestie wymagające natychmiastowego działania, ale nie są one jakimś decydującym wyznacznikiem. Jeżeli ktoś nie wie o co chodzi z "Kozmo" to odsyłam tutaj.

EDIT : Eh, Izo był szybszy
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2017, 21:48:49 wysłana przez Kanashimi Tomo »
“Play interests me very much," said Hermann: "but I am not in the position to sacrifice the necessary in the hope of winning the superfluous.” - Alexander Pushkin

 

Podobne tematy Yu-Gi-Oh!

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
19 Odpowiedzi
1165 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 11 Luty, 2017, 02:46:31
wysłana przez shiro242
5 Odpowiedzi
574 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 15 Luty, 2017, 19:08:29
wysłana przez Vardøger
Zoodiac

Zaczęty przez Izorist Non-Meta Decks

3 Odpowiedzi
1610 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 10 Lipiec, 2017, 15:46:15
wysłana przez Izorist