Wątek: Masked HERO Koga vs Bujingi Crane  (Przeczytany 191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Masked HERO Koga vs Bujingi Crane
« dnia: 01 Maj, 2016, 16:01:26 »
0
Grałem na DevPro z kolesiem, który grał Bujinami i była taka sytuacja:

Na polu miałem tylko Masked HERO Koga, a przeciwnik na polu miał bodajże tylko Bujin Arasuda, ale w ręce miał Bujingi Crane i moje pytanie jest takie:

1) Czy jakby doszło do "before damage calculation" w jego turze i on by wtedy użył Crane'a z ręki, to czy mógłbym wtedy jeszcze użyć efektu Kogi i go uratować przed zniszczeniem (w tej turze koleś chwilę rozmyślał i go potem rozłączyło i mnie ta kwestia nurtuje :P ) ?

Kanashimi Tomo

Odp: Masked HERO Koga vs Bujingi Crane
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maj, 2016, 16:25:04 »
+2
Zasadnicza sprawa : efektów modyfikujących atak (sprecyzowana fraza "Damage Step") nie można używać "before/during damage calculation". ŹRÓDŁO YGORGANIZATION

Cytat: YGOrganization
Perform Damage Calculation
In this part of the Damage Step, we will finally get to compare the monsters’ ATK/DEF!

General ATK/DEF modifiers can no longer be activated, from here on. So note that the effect of Honest CANNOT be activated now:

To samo rozrysowanie BP w formie tabelki : http://www.yugioh-card.com/uk/gameplay/damage.html

Swoją drogą : to sprecyzowanie ucięło Bujinowi możliwość nakładania efektów Honest-Crane (w tej samej kolejności chain linkowej).
« Ostatnia zmiana: 01 Maj, 2016, 16:30:48 wysłana przez Kanashimi Tomo »
“Play interests me very much," said Hermann: "but I am not in the position to sacrifice the necessary in the hope of winning the superfluous.” - Alexander Pushkin

Izorist

Odp: Masked HERO Koga vs Bujingi Crane
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maj, 2016, 22:59:37 »
+2
Wspominałem Misalwie w smsie, ale wrzucę i tu:
http://yugioh.pl/zasady-i-rulingi/battle-phase-ktorego-nie-znamy/
Rozpiska w pierwszym poście lekko archaiczna (2 stepy zostały wchłonięte w inne, co jest sprecyzowane na dole), ale słowa kluczowe i opisy się zgadzają (jeśli popatrzymy zbiorczo, biorąc pod uwagę, że niektóre stepy to połączenie dwóch starych).

 

Podobne tematy Yu-Gi-Oh!

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
7 Odpowiedzi
511 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 05 Luty, 2014, 21:50:33
wysłana przez G
12 Odpowiedzi
621 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 17 Marzec, 2014, 11:12:01
wysłana przez j4
31 Odpowiedzi
1232 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 26 Kwiecień, 2014, 15:51:46
wysłana przez Illidan
5 Odpowiedzi
750 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 27 Lipiec, 2014, 13:07:21
wysłana przez Izorist
3 Odpowiedzi
361 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 20 Styczeń, 2015, 19:33:09
wysłana przez Shinato03