Wątek: Insect Imitation vs. Safe Zone  (Przeczytany 590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pwnager

  • 4 0
Insect Imitation vs. Safe Zone
« dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:41:20 »
0
Witam. Uzywamy Insect Imitation na np. Inzektor Ladybuga, przeciwnik chainuje do Imitacji Safe Zona jako chain link 2 w target Ladybuga. Co sie dzieje?
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień, 2014, 21:47:42 wysłana przez Pwnager »

jona

Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:45:09 »
0
Co targetuje Safe Zonem? Bo skoro użyłeś imitacji na Ladybugu to w momencie aktywacji Safe Zona nie ma go juz na polu.

Pwnager

  • 4 0
Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:49:15 »
0
Chodzi o to, czy ten efekt ze special summonem zostanie zresolwowany, czy nie, poniewaz Safe zone niby nie pozwala targetowac.

Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:49:41 »
0
Czy aby ten tribute tutaj nie jest kosztem? Nawet jakby to targetowało, to by safe zone nic nie wskórał, bo target już i tak poszedł.

Lampart

Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:50:38 »
0
Target aktywuje się jakby przy koszcie nie da się wsadzić żadnej karty między aktywację a target
Play hard or go home
Członek Kryzysu składowego
 

Number Hunting 41/100(46 TCG)

Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:53:59 »
0
Ladybug już nawet na polu niema w momencie do chainowania Safe Zone, i tak jak Agreel zauważył trybut z Insect Imitation jest kosztem.

A tak nawiasem mówiąc chainowanie Safe Zone do czegoś co już jest ztargetowane to miss play bo Safe Zone zabrania targetowania po swoim resolvie a nie przed (krótko mówiac targetujesz coś opp na to daje safe zone - zmarnował sobie safe zona)

edit: mała literówka w zmarnował (było zmranował)  :P

jona

Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 21:55:20 »
+4
1. Tribute potwora jest tutaj kosztem. Jeśli odpalisz Imitację, to już przy AKTYWACJI efektu musisz ztrybutować potwora, dopiero wtedy przeciwnik ma szanse odpowiedzieć, np. aktywować Solemn Warning.
2. Safe Zone nie pozwala na targetowanie, ale:
- target jest zawsze częścią kosztu aktywacji karty, więc następuje zanim przeciwnik ma szansę odpowiedzi na aktywację danej karty, np. Dimensional Prison (jako koszt targetuje atakującego potwora przeciwnika, który wtedy może aktywować kolejne karty w chainie),
- imitacja nie targetuje, kosztem jest tutaj trybut potwora.

Polecam zapoznać się z rulebookiem i podstawowymi zasadami dotyczącymi działania chainów w YuGiOh! :)

+ wiem, że zawile napisane, ale generalnie sprawa jest prosta i zapoznanie się z rulebookiem powinno wystarczyć, może Izo/ktokolwiek potrafi jakoś ładniej to opisać.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień, 2014, 21:58:09 wysłana przez jona »

Izorist

Odp: Insect Imitation vs. Safe Zone
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwiecień, 2014, 23:03:15 »
0
+ wiem, że zawile napisane, ale generalnie sprawa jest prosta i zapoznanie się z rulebookiem powinno wystarczyć, może Izo/ktokolwiek potrafi jakoś ładniej to opisać.
na moje oko napisałeś bardzo ładnie i mógłbym się pod tym podpisać ;D

 

Podobne tematy Yu-Gi-Oh!

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
4 Odpowiedzi
658 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 09 Grudzień, 2013, 22:06:34
wysłana przez Kiya