Wątek: Ghostrick-Go-Round  (Przeczytany 174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wsmbwsmb

Ghostrick-Go-Round
« dnia: 19 Styczeń, 2017, 09:07:56 »
0
Witam, mam kilka pytań odnośnie Ghostrick-Go-Round.

1. Czy mogę aktywować efekty Ghostrick-Go-Round kiedy przeciwnik nie ma potworów na polu?

2. Na polu mam 2 Ghostrick-Go-Round i 1 Ghostrick Socuteboss. Atakuje swoim potworę (atak bez przeszkód zadaje obrażenia)  , potem używam Ghostrick-Go-Round tak, że zostaje zakryty face-down i odkryty face-up. Czy mogę wykonać kolejny atak tym samym potworę?

3. Mam na polu Ghostrick-Go-Round, Ghostrick SocutebossGhostrick Alucard (potwory w pozycji ataku). Atakuję swoją Socuteboss, przeciwnik odpala Mirror Force. Za pomocą Ghostrick-Go-Round zakrywam Socuteboss face-down. Czy Mirror Force zniszczy Alucarda?

4. Przeciwnik ma więcej LP niż ja, więc efekt Aromage Cananga jest  aktywny (moje potwory tracą 500 Atk). Aktywuję Ghostrick-Go-Round, odkrywam face-up Ghostrick Jiangshi i zakrywam Aromage Cananga face-down . Nie mam pomysłu co się teraz dzieje, teoretycznie Jiangshi ma -100 Atk. Czy Jiangshi się niszczy? Czy aktywuje się efekt Jiangshi? Czy Cananga zostaje zakryta face-down?
Zabili mnie bardzo mocno, zgiąłem na śmierć, a potem uciekłem.

wsmbwsmb - Wojtek (werbalnie)

Secior

Odp: Ghostrick-Go-Round
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń, 2017, 11:04:11 »
+1
Ad. 1
Wydaje mi się, że nie, gdyż po "if you do" nie ma słowa "can", więc efekt Ghostrick-Go-Round wymusza na Tobie użycia go na potworze przeciwnika. (tu mogę się mylić, mówię jak mi się tylko wydaje :P )

Ad.2
Już raz dokonywałeś ataku tym potworem, więc nie.

Ad.3
Mirror Force zniszczy Ghostrick Alucarda, bo wciąż pozostał w ataku.

Ad.4
Aromage Cananga jest zakryta, jej efekt nie działa dopóki nie będzie face-up, więc Ghostrick Jiangshi ma normalnie 400 ataku. Mała uwaga, że jeżeli twój potwór ma 400 ataku, a jakiś efekt zmniejsza go o 500 to atak wynosi 0, gdyż nie może być ujemny. Efekt Ghostrick Jiangshi zadziała, więc będziesz mógł sobie dodać Ghostricka z levelem mniejszym bądź równym ilości Ghostricków (face-up!) na twoim polu z decku do ręki.

Jak coś popierniczyłem to poprawcie mnie :P
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń, 2017, 11:06:29 wysłana przez Secior »

Izorist

Odp: Ghostrick-Go-Round
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń, 2017, 17:38:23 »
+1
Częściowo powtórzę, ale żeby nie było żadnych niedomówień:

1. Przeciwnik musi mieć odpowiedniego monstera w chwili aktywacji efektu.

2. Zasetowanie monstera pozwala ponownie użyć jego efektu i generalnie zdejmuje z niego wszystkie kondycje/lingeringi, ale zmiana pozycji i atak to część mechaniki, więc mimo wszystko zaatakować możesz nim tylko raz.

3. Mirror Force wymaga deklaracji ataku do swojej aktywacji, więc rozwiąże swój efekt niezależnie od tego, czy dojdzie do walki czy nie.

4. Jak już kolega wspomniał: ATK oraz DEF nie mogą wynosić mniej niż 0, jeśli miałyby być mniejsze niż 0 to zatrzymują się na 0. Nic się nie niszczy. Podobnie jest z Levelem, który nie może być niższy niż 1.

PS przenoszę do zasady i rulingi, bo tam bardziej pasuje
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń, 2017, 00:42:54 wysłana przez Izorist »

 

Podobne tematy Yu-Gi-Oh!

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
31 Odpowiedzi
2746 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 23 Kwiecień, 2014, 16:23:34
wysłana przez Kanashimi Tomo
10 Odpowiedzi
1002 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 16 Marzec, 2014, 22:59:13
wysłana przez Zadyma
4 Odpowiedzi
420 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 11 Luty, 2015, 02:06:20
wysłana przez Patrollbb
1 Odpowiedzi
154 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 19 Lipiec, 2016, 21:56:01
wysłana przez Izorist
0 Odpowiedzi
214 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 19 Lipiec, 2016, 20:59:00
wysłana przez wsmbwsmb