Wątek: Spellbinding Circle a zasada anime.  (Przeczytany 316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

settokaiba

Spellbinding Circle a zasada anime.
« 07 Listopad, 2018, 22:57:50 »
0
Cześć,
mam pytanko. niby na ygo wikia pisze, że spellbinding circle łapie i obniże o 700atk i wszystko.
natomiast mój kumpel upiera się iż owy trap neguje także efekt łapanego potwora, gdyż ponieważ w jednym odc (z tego co zrozumiałem z jego opowieści) jak yugi łapie circlem slifera to neguje mu efekt.
rzeczywiście coś takiego miało efekt ? bo z tego jedynego przykładu mój kumpel się upiera, że tak na anime działa.

ps. jeszcze pytanko bonus.
wg anime fuzje można tributować jako więcej niż 1 potwór ?
nigdy nie grałem fuzjami i nie przywiązywalem do nich szczególnej uwagi, ale dzisiaj podczas gry kumpel poświęcił fuzję jako 2 krity tłumacząc się postępowaniem rzekomo Kaiby gdy w jednym odc poświęca swoją fuzję smoka XYZ jako 3 krity pod Obeliska.
prawda to ?
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad, 2018, 21:49:39 Razmus »

Yano

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #1 07 Listopad, 2018, 23:17:12 »
+1
Spellbinding circle ma taki efekt: Target 1 monster your opponent controls; it cannot attack or change its battle position. When that monster is destroyed, destroy this card.
Nie obniża ataku o 700. Po prostu nie pozwala mu atakować lub zmienić pozycji i to tyle. W anime ta karta miała inny efekt. W realnej karciance liczy się to co masz napisane na karcie.

Fuzja liczy się jako 1 potwór, chyba że efekt karty mówi inaczej. W zasadzie to we wszystkich przypadkach o które pytasz wystarczy zapoznać sie z tekstem na karcie lub podstawami w rulebooku.

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #2 07 Listopad, 2018, 23:30:10 »
+1
Po pierwsze -  my nie gramy w tę grę na zasadach takich jakie były w anime. Efekty kart czasem się różnią między tym co jest ukazane w anime, a tym co faktycznie jest w karciance. Jeśli chcecie grać for fun z zasadami anime to niech Ci puści ten odcinek, w którym Spellbinding Circle rzekomo neguje efekt i sobie tak grajcie, nawet na zasady z królestwa pojedynków.
Spellbinding Circle -  Activate this card by targeting 1 monster your opponent controls; it cannot attack or change its battle position. When that monster is destroyed, destroy this card - karta w grze nie obniża ataku. Potwór nie może atakować ani zmienić swojej pozycji i tyle.
Wersja anime (źródło yugioh.wikia.com) - Select 1 monster your opponent controls and activate 1 or more of the following effects: 1. It loses 700 ATK 2. It cannot attack, or change its battle position. When that monster is destroyed, destroy this card. Karta w wersji anime dodatkowo ewentualnie zmniejsza atak o 700. Nie ma żadnej mowy o negacji efektu.

Pytanie nr 2.
jedną kartę fuzji nie można trybutować jako więcej niż 1. Kolega niech skończy wymyślać własne zasady do tej gry. Ewentualnie rozumiałbym zasadę kiedy np ABC-Dragon Buster może "rozpaść się" z powrotem na A-Assault Core, B-Buster DrakeC-Crush Wyvern i potem trybutować je za 3, ale w tekście XYZ-Dragon Cannon nie ma takiego efektu.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad, 2018, 23:32:54 Vattghern »

settokaiba

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #3 09 Listopad, 2018, 15:46:48 »
0
hej,
nie wiem dlaczego ktoś przerzucił ten temat, gdyż umieściłem go w dziale anime i manga, bo konkretnie chodzi mi o działalność kart w systemie anime.
jak konkretnie zachowywały się te karty w anime.
spellbinding i fuzje.

kuros

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #4 09 Listopad, 2018, 16:30:51 »
+1
W takim razie wpisuj tu nazwy karty z dopiskiem anime
http://yugioh.wikia.com/wiki/Special:Search?query=Spellbinding+Circle+anime
Pozdrawiam serdecznie

Icarus

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #5 09 Listopad, 2018, 16:38:13 »
0
Co do fuzji to podejrzewam, że kaiba rozdzielił xyz'a na 3 części i dopiero tributował. Karta tak nie działa nawet w anime, ale może w którymś odcinku Kaiba nagiął zasady, co by nie było takie dziwne ;D Ewentualnie użył innej karty by rozdzielić fuzję, ale nie było to pokazane na ekranie. W zachodniej wersji wycinali często takie rzeczy pomiędzy.


settokaiba

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #6 09 Listopad, 2018, 19:38:54 »
+1
Co do fuzji to podejrzewam, że kaiba rozdzielił xyz'a na 3 części i dopiero tributował. Karta tak nie działa nawet w anime, ale może w którymś odcinku Kaiba nagiął zasady, co by nie było takie dziwne ;D Ewentualnie użył innej karty by rozdzielić fuzję, ale nie było to pokazane na ekranie. W zachodniej wersji wycinali często takie rzeczy pomiędzy.
znalazłem ten fragment na ytb. rzeczywiście. mając fuzję XYZ poświęcił ją żeby przyzwać Obeliska. I ani nie rozdzielił jej, ani nic innego nie zrobił. po prostu tribute potka z pola jako 3.
O.o

w bajce to się jednak cuda nie dziwy działy.

ps. co do wiki, znam. wiem , że są tam odnosniki do anime i mangi.
I tamtejszy artykuł o spellbinding znam. jednakże chciałem się upewnić co do tej negacji. niby w odc ze sliferem jest. stąd pytam bo może ktos oglądał i potrafi to wyjaśnić.

Yano

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #7 09 Listopad, 2018, 21:22:45 »
0
W bajce Yugi strzelał z catapult turtle'a w zamek, który przytrzymały swords of revealing light, a potem zwalił to na pole oppa który dostał dmg xD

settokaiba

Odp: Spellbinding Circle a zasada anime.
« #8 10 Listopad, 2018, 18:04:23 »
0
W bajce Yugi strzelał z catapult turtle'a w zamek, który przytrzymały swords of revealing light, a potem zwalił to na pole oppa który dostał dmg xD
co fakt to fakt ;)

Link sponsorowany