Wątek: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu  (Przeczytany 427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« dnia: 10 Kwiecień, 2017, 16:48:41 »
0
Cześć,
Posiadam core'y: Symphonic Warrior, Geargia i Dinomist, jednak jeszcze nic z nich nie składałem, otóż:
1. Chciałem zrobić deck pod kartę Limiter Removal słyszałem że Dinomist się świetnie do tego sprawdza, czy to prawda?
2. Czy coś byłbym w stanie ugrać dekiem Geargia z silnikiem Symphonic Warrior, czy może czegoś innego poszukać dla tego silnika,
3. Czy może coś ciekawszego z tych kart złożę?
Decklisty mile widziane.
Pozdrawiam

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwiecień, 2017, 16:58:51 »
0
1. Nie warto robić deck pod jedną kartę. Lepiej się sprawdza Cyber Dragon.
2. Nie ugrałbyś na turnieju nic, za duży power creep.
3 Wątpię :D + nie podałeś dokładnych kart. Mimo wszystko te decki w tej mecie nie mają szans na pogranie.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwiecień, 2017, 17:03:35 »
0
Limiter i Spinos dają OTK. 10k direct dmg. Jednak nie należy się nastawiać na samo limiter ze względu, że ta karta nie jest searchowalna. Co do tego czy te decki nie mają szans to byłaby kwestia sporna. Zależy od deck buildingu oraz tego jaki jest win condition i jak łatwo jest go osiągnąć.

Secior

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień, 2017, 23:36:37 »
0
Ad.1
Tak jak wspomniano wcześniej, decku pod konkretną kartę nie ma sensu robić, szczególnie, że Limiter Removal jest dozwolony na 1ną sztukę. Jest jednak dobrą opcją po potencjalne OTK w zasadzie każdego decku opartego na maszynach: Dinomisty, Geargie, Cyber Dragony i inne. Niestety chwilowo żaden z nich nie jest w mecie przez co szanse na wygranie turnieju takim deckiem są mizerne, jednak dla funu można pograć, czemu nie.

Ad.2
Geargie byłyby dobre kilka lat temu, dziś niestety niewiele można nimi ugrać.

Ad.3
Możesz spróbować zrobić Dinomista, który kosztuje stosunkowo niewiele. Jeżeli jesteś zainteresowany to napisz mi pw, podeślę Ci listę, którą sam niegdyś grałem.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 13:08:20 »
0
W Dinomist jedyne co jest drogie to extradeck. Infinity swoje kosztuje xD
Jak chcesz bawić się w OTK to nowy support Ancient Gear na to pozwala. Build trochę briczy głównie dlatego, że nie znalazłem jeszcze dobrych proporcji ale Reactor Dragon jest całkiem fajnym monsterem pod otkowanie ludzi.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 14:26:43 »
0
Infinity swoje kosztuje cale 20zl

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 14:40:42 »
0
Najtańsza jest za 25 :P Według cennika marketu.

Secior

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 14:56:18 »
+1
5zł w tą czy w tą to już nie ma takiej różnicy :P

A Dinomist używa extra decku tylko wtedy, kiedy naprawdę tego potrzebuje. Jako pendulum deck raczej stara się unikać XYZowania ze względu na straty w pendulum monsterach. Sam deck nie robi aż tylu plusów, poza Charge'm i Rushem nie ma możliwości searchowania stworów, więc utrzymywanie możliwie największej ilości potworów w ręce/na polu/na extra jest kluczowe.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 15:43:18 »
0
Cóż ale jednak wypadało mieć ten extra by móc wyjść z niektórych sytuacji. Dinomisty nie mają żadnego toola do pozbywania się przeszkód na boardzie poza oczywistym rozjeżdżaniem ich, jednak nie zawsze się da. Po to jest extra deck :P To czy używa tylko wtedy gdy potrzebuje to nieistotna kwestia. Ważne że używa więc będzie potrzebny :D Zwłaszcza jak ma się takie perełki jak Bahamut SharkToadally Awesome, z których aż żal nie skorzystać i nie dać przeciwnikowi raka :P
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień, 2017, 15:45:05 wysłana przez Yano »

Secior

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 16:35:00 »
0
Można tylko pytanie, czy to się opłaca?

Dinomist to deck, który raczej nie chce iść pierwszy, bo nie jest w stanie nakręcić plusów jak inne decki. Idąc pierwszym, prawdopodobieństwo, że uda nam się wstawić Cyber Dragon Infinity + Toadally Awesome jest nikłe, a biorąc pod uwagę metę, w której są Kaiju to nawet taki board nie jest aż tak trudny do przejścia. Dinomist ustawiający takiego boarda ryzykuje wszystkie swoje zasoby i jeżeli straci ten stół to może przejść do scoop phase.

Co innego, gdy idziemy drudzy, mamy 6 kart, a więc więcej możliwości. Jest większa szansa, że ustawimy sobie pole (skale + Dinomist Charge) i będziemy wnerwiać przeciwnika Dinomist Rexem lub Dinomist Spinosem. Co może zrobić przeciwnik widząc nas mających Spinosa, skale, Charge'a i jakiegoś Dinomista lvl 4? Jeżeli nas niewybanishuje albo wtasuje w deck to Spinos po prostu przejedzie oppa obok jego stworów. Destroy? skala, Target? skala, Kaiju? Błagam xD Jedynym naszym problemem są Solemny i Barriery i to jest niestety ryzyko, które trzeba podjąć. Idąc pierwszym ten deck najzwyczajniej niewiele może.

Moim zdaniem cena żaby jest nieadekwatna do jej użycia akurat w tym decku :P

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 17:34:12 »
0
To możesz powiesz mi jeszcze, że używanie utopii lighning w metalfoes się nie opłaca bo to przecież pendulum deck :P Dinomist nie ma outa na większość rzeczy grających jak również ssie kiedy zaczyna. Czemu więc nie zniwelować tej słabości poprzez dobre extra w postaci bahamut x żaba? Skoro masz opcje korzystania z extra to aż głupio jej nie wykorzystać. Instant fusion nordena z jakimkolwiek dinomistem daje nam żabe, która jest strasznym cholerstwem do obejścia. Extra się opłaca zawsze, bo możesz napakować do niego rzeczy, które niwelują ułomności decku i go rozkręcają. Trzeba mieć jak najwięcej opcji, gdyż nie wiadomo która się może przydać. Pure Kozmo też może grać bez extra decka, ale wiadomo że jest lepsze korzystając z niego. Tak samo jest z samochodami. Możesz jeździć używanym polonezem i gdzieś dojechać, jednak zawsze możesz zainwestować 18k w nowego smarta, który rzadziej się psuje i jest ogólnie lepszym samochodem xD

Poza tym żaba jest op i jeśli chce się iść po budżecie to można 1 mieć i tyle.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 19:18:27 »
0
Czy ja o czymś nie wiem? W jaki sposób Norden + jakiś Dinomist daje Toadally Awesome, skoro ona ma rank 2 i przyjmuje tylko Aqua-type stworki?
Raphèl mai amècche zabì almi!
"Nie znam się na p***doleniu głupot, ale chyba p***dolicie głupoty." - Leo, 17.04.2017

Icarus

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 19:31:49 »
0
To był zdaje się taki skrót myślowy pomijający wspomnianego wcześniej Bahamut Shark'a :D
A co do dinomistów rozchodzi się tu o Dinomist Plesios, Dinomist Pteran i nie wiem czy coś jeszcze :D
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień, 2017, 19:33:28 wysłana przez Icarus »

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 19:38:07 »
0
Aaa, o to chodziło. Ale żaba bez materiałów jest gorsza, bo musi poświęcić sama siebie dla efektu.

Nawiasem mówiąc, cała ta dyskusja jest trochę bez sensu, bo deck na Dinomistach można zbudować, a czy Promis będzie chciał do niego dodać xyzy i ile dokładnie, to już jest zupełnie odrębna kwestia (obecność xyzów zmieni tylko tyle, że opłaci się dodać Nordena i Instant Fusion).
Raphèl mai amècche zabì almi!
"Nie znam się na p***doleniu głupot, ale chyba p***dolicie głupoty." - Leo, 17.04.2017

Izorist

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 19:55:30 »
0
Żaba bez materiałów jest oczywiście gorsza, ale nieznacznie. To wciąż Infernity Barrier kradnący karty i broniący ciała 2600, które wstawi ją w kolejnej turze.
Obecność Xyz zmienia tylko i aż tyle, że deck ma opcje jak idzie pierwszy - w zależności czy ma 2 sztuki lvl 5 czy lvl 4 wstawia Cyber Dragon Infinity albo Toadally Awesome.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 20:43:31 »
0
Akurat nie ma żadnego znaczenia czy żaba ma materiały czy nie bo przecież w nie zabo decku i tak nic nie summoniesz, więc co za różnica?
Ja tak dodam tylko od siebie, że jeżeli składać (a deck jest taniutki) to składać szybko bo po linkach raczej deck kompletnie odejdzie do lamusa. O ile część pendulumow powinna sobie dawać radę o tyle dla wolnych, kontrolnych dinomostow dużych szans nie widzę. Chyba że ktoś ma odmienne zdanie?

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 21:31:40 »
+1
To możesz powiesz mi jeszcze, że używanie utopii lighning w metalfoes się nie opłaca bo to przecież pendulum deck :P

Akurat ja wywalilem utopie z decku, bo nie ma miejsca XD

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:09:24 »
0
Na serio Chai myślisz, że w linkach extradecki odejdą do lamusa? :D Chyba nie widziałeś filmików jak można grać chociażby DDD na linkach xD

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:20:05 »
0
Ekhm, pisałem o dinomistach a nie o extra deskach.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Kwiecień, 2017, 22:53:04 »
0
Dino też pograją tylko będą musiały coś techować sobie. Np. gofu który jest darmowym Decode Talkerem.

Secior

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Kwiecień, 2017, 12:24:27 »
0
Odniosę
Dinomist nie ma outa na większość rzeczy grających jak również ssie kiedy zaczyna.
Dlatego chrzanić tą żabę i zawsze trzeba starać się iść drugim. Tak jak zauważyłeś 1st turn Dinomist jest lichy, bo nie może zrobić nic ku swojemu win condition. Zaplususować może w zasadzie tylko wtedy, kiedy zaatakuje - Dinomist Rex zrobi minusa oppowi, Dinomist Pteran zrobi +2 (Dinomist Charge + jakiś Dinomist z niego), Dinomist Spinos uwali sporo HP oppowi albo przyfarci OTK z Limiter Removal.
Może doprecyzuję jeszcze co miałem na mysli mówiąc czy to się opłaca. Kupując core Dinomista za 20zł dokupowanie żaby za ponad 200zł wygląda trochę śmiesznie, szczególnie że ona nie jest win condition tylko jedną z opcji, która ma poprzeszkadzać oppowi. Jak kogoś stać na to no to pewnie, czemu nie, ale za ponad 200zł to już można sobie inny, bardziej stabilny niż Dinomist deck złożyć :P

Dodam jeszcze, że od biedy można dla efektu żaby wyrzucić jakiegoś Dinomista z ręki do grave'a. Z pola go nie zdejmiemy, bo nie można wysyłać pendulumów z fielda do grave'a.

Ja tak dodam tylko od siebie, że jeżeli składać (a deck jest taniutki) to składać szybko bo po linkach raczej deck kompletnie odejdzie do lamusa. O ile część pendulumow powinna sobie dawać radę o tyle dla wolnych, kontrolnych dinomostow dużych szans nie widzę. Chyba że ktoś ma odmienne zdanie?

Dinomist Charge może nam wracać zniszczonego Dinomista z extra do ręki, więc trochę sytuacyjnie będzie można obchodzić tą zasadę z pendulum. Owszem pewnie pojawią techy dla pendulumów, które będzie można zastosować i tutaj. Poza wspomnianym Gofu to Rescue Hamster może być grany więcej niż w jednej sztuce. Do Linków jeszcze troche, wszystko się wyjaśni wraz z ich wejściem do nas.

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Kwiecień, 2017, 23:45:55 »
0
Okej, mniej więcej wszystko wiem już o Dinomistach i Geargiach. Chciałbym wiedzieć co dobrego mógłbym zrobić z Symphonic Warriorami. Słyszałem że to jest dobry engine, tylko z czym mógłbym to sklecić?

Izorist

Odp: Dinomist/Geargia/Symphonic Warrior - pytania do deckbuildingu
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Kwiecień, 2017, 23:54:06 »
0
Grało się je swego czasu w OCG (zanim u nas wyszły, to w sumie nie było w czym i po co grać). W dowolnym synchro decku grasz Symphonic Warrior Guitaar, żeby wzywać Symphonic Warrior Basses z decku, który ma spory wachlarz leveli.

 

Podobne tematy Yu-Gi-Oh!

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
Geargia

Zaczęty przez Kali « 1 2 » Non-Meta Decks

40 Odpowiedzi
4461 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 14 Sierpień, 2014, 20:26:33
wysłana przez Soul
13 Odpowiedzi
1182 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 05 Lipiec, 2014, 13:37:16
wysłana przez Regis
43 Odpowiedzi
2729 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 12 Październik, 2014, 19:02:28
wysłana przez Chichotek
9 Odpowiedzi
506 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 16 Czerwiec, 2016, 21:24:06
wysłana przez Izorist
1 Odpowiedzi
266 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 22 Czerwiec, 2016, 21:00:27
wysłana przez Jacollo